Víte, že existuje tzv. Bristolská škála typů stolice?

Je to diagnostický lékařský nástroj, který rozděluje jednotlivé formy lidské stolice do sedmi kategorií. Byl vyvinut jako nástroj pro klinické hodnocení v roce 1997 pro hodnocení prospěšnosti léčby různých onemocnění střev.

  1. typ: Jednotlivé tvrdé hrudky jsou jako ořechy a obtížně se vypuzují. Mohou být také černé. Jedná se o dlouhý tranzit stolice, přes 100 hodin.
  2. typ: Prodloužená, ale hrudkovitá stolice ve tvaru klobásy.
  3. typ: Prodloužená stolice jako klobása, ale s prasklinami na povrchu (může být černá).
  4. typ: Hadovitá stolice, která je hladká a měkká (standardní stolice).
  5. typ: Měkké kuličky stolice s jasně řezanými hranami (s jasnými okraji).
  6. typ: Nadýchané kousky se zubatými okraji, kašovitá stolice (průjem).
  7. typ: Vodnatá, tekutá stolice bez pevných kousků (průjem). Jedná se o krátký tranzit stolice, asi 10 hodin.
    Typy jeden a dva se označují jako zácpa, přičemž standardní, optimální stolice jsou trojka a čtyřka, neboť umožňují snadno se vyprázdnit, i když neobsahují přebytečnou tekutinu. Číslo pět znamená, že člověk má nedostatek vlákniny a typy šest a sedm jsou příznakem průjmu.

Forma stolice závisí i na čase, který setrvá v tlustém střevě, píší v odborném článku pro Pediatrickou praxi MUDr. Jana Kosnáčová a prof. MUDr. Ludmila Podracká. Říká se tomu „colonic transit time“. Při delším pobytu v tlustém střevě se počet stolic snižuje. Podle Bristolské škály typů stolice typ 1 znamená nejpomalejší tranzit a typ 7 nejrychlejší tranzit, čili průjem.

Zdravé a časté vyprazdňování podporuje dostatečná hydratace, zaujetí správné polohy při vyprazdňování (20–25 cm vysoký stolek pod nohy při sezení na záchodové míse), správné množství vlákniny rozpustné ve vodě (v zelenině a ovoci), která ve střevech vytváří gel, což zlepšuje trávení. Někteří lidé se zácpou nadměrně užívají otruby nebo vločky (nerozpustnou vlákninu) a je-li člověk dehydratován, objem stolice se zvětší a ta se stane tvrdší. O to těžší je vyprázdnit se. Snažme se proto vyhnout situaci, že pijeme málo tekutin, jíme málo ovoce a zeleniny a konzumujeme velké množství otrub.

K prevenci zácpy je nutná fyzická aktivita (10 tisíc kroků denně), vybudování defekačního reflexu (pravidelné vyprázdnění v určitou hodinu) atp. V ideálním případě by člověk měl mít stolici třetího nebo čtvrtého typu, ne příliš tmavou nebo příliš světlou (optimálně světle hnědou). „Problémy může naznačovat špatný, hnilobný zápach (během i po vyprázdnění) a mastné skvrny na povrchu vody v toaletě,“ píše se v publikaci „Autoimunitní choroby“ na téma diagnostiky střevních problémů.

Discover

Sponsor

Latest

Topolovka kvete ve druhém roce, jenže tehdy ji i chytá rez. Jak tomu předejít?

Dvouletá topolovka růžová z čeledi slézovitých se vysazuje od května, dorůstá přibližně na dva metry a v různých barevných odstínech podle sorty...

Otce jsem naposledy viděla jako malá: Až po letech mi vysvětlil, že za jeho odchodem stála tato absurdita

Petra měla se svým otcem neuvěřitelně skvělý vztah. Byl pro ni hrdinou a vzorem zároveň, cítila se jako jeho malá princezna. Věděla,...

Je aspirin opravdu medicínský zázrak. Netřeba to s ním přehánět. Proč?

Zatímco nadšenci zmíněného léku se ho zastávají pro jeho léčivé schopnosti, jiná skupina varuje, že jeho pravidelná konzumace v rámci prevence může...

Britští vědci použili úpravu genů pro zvýšení vitamínu D v rajčatech

Britští vědci použili technologii pro úpravu genů s cílem vytvořit obohacená rajčata se zvýšeným obsahem vitamínu D. Výzkum byl...

Jablka pozitivně ovlivňují imunitu. Jíme je však málo

Ovoce s tradicíVěděli jste, že jablka tvoří 70% celkové úrody slovenského ovoce? Zapsaných máme až 150 různých odrůd! Mezi ty nejoblíbenější patří...