Jak se opravdu stravují čeští školáci? Kolik jich pravidelně snídá? Jak často konzumují fastfood?

Problémy s nadváhou či obezitou se stále více projevují iu dětí.

Jak se stravuje vaše dítě?
Zdravá a vyvážená strava je základem pro správné fungování člověka. V dětství má navíc velký vliv na zdravý růst a celkový vývoj, proto jsou osvojení správných stravovacích návyků a pozitivní vztah k pohybu již v mladém věku velmi důležité.

Ve spojitosti s narůstající obezitou si na stravování dětí už potřetí posvítil projekt zdravé výživy a volitelný předmět „Vím, co sním“. Průzkum nabízí reálný obraz o tom, jak se školou povinné děti stravují, zda mají dostatek pohybu a jak se situace vyvinula za posledních pět let.

Problémy s nadváhou či obezitou se stále více projevují iu dětí. Způsobovat mohou množství zdravotních komplikací, jakými jsou srdečně-cévní onemocnění, zažívací potíže, deprese, ale i mnoho dalších. Podle průzkumu trpí na Slovensku nadváhou více než 20% dětí dotázaných rodičů. Od roku 2019 se počet dětí, které podle BMI indexu trpí nadváhou, zvýšil o 2 procentní body, přičemž nejčastěji jsou to děti ve věku 12 až 13 let.

Výsledky průzkumu poukazují na tři faktory, které nejvíce ovlivňují nadváhu u dětí: pohyb, pití slazených nápojů a snídaně. Ukázalo se, že děti, které se více hýbou a snídají každý den, mají nadváhu méně často. Naopak, častěji se projevila nadváha u dětí, které pijí více slazených nápojů. Významným faktorem podílejícím se na stravovacích návycích dětí je také sociálních status a informovanost rodičů.

Pravidelná snídaně

Průzkum ukázal, že konzumace snídaně hraje v prevenci nadváhy dětí důležitou roli. Děti, které snídají jen jednou či dvakrát týdně, mají nadváhu častěji než děti, které snídají každý den. Počet snídacích dětí však mírně klesá. Ve srovnání s výsledky průzkumu z roku 2017 klesl počet dětí, které snídají každý den, o 2 procentní body a stoupl počet těch, kdo nesnídají vůbec, o 4 procentní body. Pozitivní je, že stále většina dětí (88 %) snídá alespoň v jeden pracovní den, z čehož 66 % snídá každý den. Výrazně častěji snídají každý pracovní den mladší žáci třetích a čtvrtých ročníků základní školy. Jídlo, které žákům rodiče doma připraví, je obvykle kvalitnější než to, co si koupí rychle v obchodě. Až 87 % snídacích dětí má jídlo připraveno doma. Důvody, pro které děti vynechávají snídani, se různí – většina dětí (31 %) snídá až ve škole, nebo prostě nemá chuť (26 %).

Školáci a svačina

Naopak konzumace svačiny se mírně zvýšila. Až 99 % dětí navštěvujících třetí až šestý ročník základní školy je svačinu alespoň v jeden pracovní den, z toho 88 % svačí každý den. Ve srovnání s rokem 2017 stoupl počet dětí, které mají pravidelnou svačinu, o 4 procentní body. Zároveň vzrostl počet dětí (73 %) s doma připravenou svačinkou – dokonce o 13 procentních bodů.

Slazené nápoje a fastfood

Slazené nápoje jsou u dětí stále populární. Přestože se četnost jejich konzumace od roku 2019 snížila, počet konzumentů se neliší. Každý den pije slazené a ochucené nápoje 21 % dětí. Pokud jde o objem, děti s nadváhou vypijí výrazně častěji 1,5 litru slazených nápojů týdně než děti bez nadváhy.

I popularita jídel z rychlého občerstvení nepříznivě ovlivňuje naše zdraví, děti jej však konzumují v podobné míře jako před pěti lety. Tři čtvrtiny dětí konzumují nezdravá jídla alespoň jeden pracovní den. Šestadvacet procent dětí tento druh jídla nekonzumuje vůbec, 7% ho konzumuje každý den. Výsledky průzkumu hovoří také o konzumaci sladkostí. Všechny děti respondentů jedí sladkosti alespoň jeden až dvakrát týdně, 43 % každý den. Z toho až 22 % dětí sní více než jednu porci.

Pohyb našich dětí

Pozitivním zjištěním je, že od roku 2019 se zvýšila frekvence pohybových aktivit u dětí. Drtivá většina, konkrétně až 94% dětí sportuje alespoň některý den v týdnu, z toho až 26% každý den. Zajímavým zjištěním bylo, že z dětí, které vykonávají sportovní či mimoškolní aktivitu každý den, je až 39% z malých obcí a jen 12% z velkých měst.

Discover

Sponsor

Latest

Kyselina listová: Důležitá pro zdraví a plodnost

Kyselina listová, známá také jako folát, je vitamín skupiny B, který hraje důležitou roli v mnoha důležitých procesech v organismu. Je nezbytná...

Potřebujete si zařídit kvalitní home office? A víte, že si ho celý můžete pořídit na jedno kliknutí?

Odpověď na otázku, zda má prostředí, ve kterém pracujete, vliv na vaši výkonnost a soustředění, je jasná: věda už dávno potvrdila, že...

Jak začít s otužováním

V posledních letech se celosvětově rozmohl fenomén jménem otužování. Co všechny tolik láká na ponořování se do ledové vody nebo na každodenní...

Je aspirin opravdu medicínský zázrak. Netřeba to s ním přehánět. Proč?

Zatímco nadšenci zmíněného léku se ho zastávají pro jeho léčivé schopnosti, jiná skupina varuje, že jeho pravidelná konzumace v rámci prevence může...

Z letničky může být i trvalka. Kdy to jde a jak na to

V souvislosti s okrasnou dřevnatějící bylinou či polštářově křovitě rostoucí hvězdičkou přímořskou se setkáte is označeními zlatá mince, dukátový květ nebo hvězdné...