Mezi námi ženami: Neumíte se vzdát chutných pamlsků? 5 důvodů, proč je snaha jíst zdravě tak komplikovaná

Snažíte se zdravě jíst, ale vždy něco do toho přijde nebo prostě selžete? Váš postoj k jídlu se velmi zkomplikoval? Proč jsou snahy o zdravé stravování tak složité?

Co všechno nás ženy ovlivňuje
Přijímání potravy je jedním ze základních druhů chování všeho živého. Psychologie stravovacího chování u lidí však není ani zdaleka jednoduchá, právě naopak. Určitě je logické a rozumné jíst, když pociťujete hlad, ale existuje řada dalších faktorů, které se podílejí na tom, že se rozhodnete přijímat potravu i mimo tento pocit. Vaše stravovací chování ovlivňují: zdraví, nálada, pohodlí, smyslová přitažlivost k jídlu, složení potravin, cena, kontrola hmotnosti, dřívější zkušenosti se stejným jídlem a dokonce i etický zájem.

Pozor, těmto jídlům se na prázdný žaludek vyhněte:

Co nejčastěji ničí záměr zdravě se stravovat?

Dostupnost potravin 24 hodin denně
Nonstop dostupnost jídla a nápojů nám umožňuje přijímat potravu a nápoje i tehdy, když je nutně nepotřebujeme. Z hlediska evoluce je člověk nastaven tak, aby vyhledával energeticky bohaté zdroje výživy, protože strava byla k dispozici jen jednou za čas – když se ji podařilo získat lovem nebo sklizní. Situaci ještě po této stránce zhoršily aplikace, které doručují jídlo pouhým stisknutím tlačítka kdykoli během dne i noci. Nejen, že máme jídlo nonstop k dispozici, ale nemusíme vynaložit téměř žádné úsilí, a tím pádem ani kalorie na to, abychom jej získali.

Přestože jsou dnes velmi populární postní diety, dostupnost jídla je na takové úrovni, jakou lidstvo nikdy v historii nezažilo. Přestože žijeme v technologicky rozvinutém světě, fyziologicky je v nás stále zabudován i strach z nedostatku jídla (hladomoru). Z něj vyplývá nutkání sníst co nejvíc, když máme dostatek.

Moderní potraviny jsou navíc navrženy tak, aby v nás vyvolaly „pocit blaženosti“, který spouští centra odměňování v lidském mozku.
Marketing versus vymývání mozků
Výrobci potravin každoročně utrácejí miliony eur na podporu jejich produktů – vyvolání asociací mezi výrobky a našimi pocity. Není obtížné vymyslet reklamy, ve kterých je jídlo spojeno s přitažlivostí, touhou a dokonce i sexem. Podlehnout jim je však ještě jednodušší. Najednou se vám při pocitu sblížení se s přítelem vybaví potřeba nějakého jídla, touha po jistém nápoji či dezertu. Takové podprahové vnímání vám velmi snadno může překazit jakékoli snahy o zdravé stravování.

Nezdravé jídlo je lákavější
Většina nezdravých potravin jsou vysokozpracovaná jídla – sušenky, paštiky, salámy, lupínky, polotovary… Jsou relativně levné a mnohem pohodlnější než příprava domácích jídel z organických, čerstvých produktů z farmy. Tyto potraviny mají často přitažlivé obaly, které „vyskakují“ z uliček a nutí vás vložit je do košíku.

Jídlo jako odměna
Jídlo má úzký vztah is vaší náladou. Například, pokud vám v dětství po poranění rodiče dali „za odměnu“ sladkost, pomohli vám vybudovat spojení mezi těmito potravinami a pohodlím. Už od narození je výživa spojena s pohodlím a bezpečností – a tak není divu, že se obracíme na jídlo i tehdy, když se cítíme na dně, ve stresu nebo v nejistotě. Bez ohledu na to, zda jsme hladoví nebo ne.

Dětství klade základy
Proč se jako dospělí stále vracíme k potravinám z dětství? Děti mají tendenci jíst to, co jedí jejich rodiče, a proto, jsou-li rodiče jedí nezdravě, velmi pravděpodobně budou tak jíst i děti, navíc je to může ovlivnit na celý život. To je důvod, proč přetrvávají stravovací návyky z dětství i v dospělosti – často si vybíráme potraviny automaticky, podle toho, co jsme jedli v dětství nebo co jedli naši rodiče. Tato jídla se mohou spojovat s pocitem pohodlí a bezpečnosti, který právě teď hledáme.

Chcete-li z tohoto bludného kruhu vykličkovat, potřebujete se naučit vybírat potraviny a jíst je uvědoměle – s vědomím, jaký mají vliv na vaše zdraví a vzhled. A také se naučit odolávat obalům a vlivům reklam. Raději se zaměřte na složení výrobku na etiketě a jeho způsob zpracování. Ještě lepší – kupujte si co nejvíce nezpracovaných přírodních potravin a upravte si je doma.

Discover

Sponsor

Latest

Snídáme ho, oběd, večeře: Neodmyslitelná součást jídelníčku, ale o jeho vlivu na zdraví víme málo

Snídáme ho, oběd, večeře. Pečivo je neodmyslitelná součást našeho jídelníčku a přesto o něm a jeho vlivu na zdraví víme stále až...

Pomalu se blíží čas sladkých melounů! Jak připravit neodolatelný sorbet?

Zralý a sladký červený meloun patří k létu tak jako slunce a voda. Sorbet z červeného melounu - vyzkoušíte?Pokud...

Co stojí za leností? 5 důvodů, ve kterých se určitě poznáte!

Lenost je obecně brána jako negativní charakterový rys či špatný návyk, který je opakem ctnosti. Přestože nicnedělání je občas pro tělo i...

Vyzkoušela množství brigád a vyplatilo se, dnes si plní sen: Kristína se míchání vůní věnovala ve francouzském Grasse

Jak vznikla myšlenka vyrábět veganské sojové svíčky a kdo za samotnou značkou stojí?Již během studentských let na střední škole jsem byla aktivní...

Mezi námi ženami: Neumíte se vzdát chutných pamlsků? 5 důvodů, proč je snaha jíst zdravě tak komplikovaná

Snažíte se zdravě jíst, ale vždy něco do toho přijde nebo prostě selžete? Váš postoj k jídlu se velmi zkomplikoval? Proč jsou...