Mezi námi ženami: Neumíte se vzdát chutných pamlsků? 5 důvodů, proč je snaha jíst zdravě tak komplikovaná

Snažíte se zdravě jíst, ale vždy něco do toho přijde nebo prostě selžete? Váš postoj k jídlu se velmi zkomplikoval? Proč jsou snahy o zdravé stravování tak složité?

Co všechno nás ženy ovlivňuje
Přijímání potravy je jedním ze základních druhů chování všeho živého. Psychologie stravovacího chování u lidí však není ani zdaleka jednoduchá, právě naopak. Určitě je logické a rozumné jíst, když pociťujete hlad, ale existuje řada dalších faktorů, které se podílejí na tom, že se rozhodnete přijímat potravu i mimo tento pocit. Vaše stravovací chování ovlivňují: zdraví, nálada, pohodlí, smyslová přitažlivost k jídlu, složení potravin, cena, kontrola hmotnosti, dřívější zkušenosti se stejným jídlem a dokonce i etický zájem.

Pozor, těmto jídlům se na prázdný žaludek vyhněte:

Co nejčastěji ničí záměr zdravě se stravovat?

Dostupnost potravin 24 hodin denně
Nonstop dostupnost jídla a nápojů nám umožňuje přijímat potravu a nápoje i tehdy, když je nutně nepotřebujeme. Z hlediska evoluce je člověk nastaven tak, aby vyhledával energeticky bohaté zdroje výživy, protože strava byla k dispozici jen jednou za čas – když se ji podařilo získat lovem nebo sklizní. Situaci ještě po této stránce zhoršily aplikace, které doručují jídlo pouhým stisknutím tlačítka kdykoli během dne i noci. Nejen, že máme jídlo nonstop k dispozici, ale nemusíme vynaložit téměř žádné úsilí, a tím pádem ani kalorie na to, abychom jej získali.

Přestože jsou dnes velmi populární postní diety, dostupnost jídla je na takové úrovni, jakou lidstvo nikdy v historii nezažilo. Přestože žijeme v technologicky rozvinutém světě, fyziologicky je v nás stále zabudován i strach z nedostatku jídla (hladomoru). Z něj vyplývá nutkání sníst co nejvíc, když máme dostatek.

Moderní potraviny jsou navíc navrženy tak, aby v nás vyvolaly „pocit blaženosti“, který spouští centra odměňování v lidském mozku.
Marketing versus vymývání mozků
Výrobci potravin každoročně utrácejí miliony eur na podporu jejich produktů – vyvolání asociací mezi výrobky a našimi pocity. Není obtížné vymyslet reklamy, ve kterých je jídlo spojeno s přitažlivostí, touhou a dokonce i sexem. Podlehnout jim je však ještě jednodušší. Najednou se vám při pocitu sblížení se s přítelem vybaví potřeba nějakého jídla, touha po jistém nápoji či dezertu. Takové podprahové vnímání vám velmi snadno může překazit jakékoli snahy o zdravé stravování.

Nezdravé jídlo je lákavější
Většina nezdravých potravin jsou vysokozpracovaná jídla – sušenky, paštiky, salámy, lupínky, polotovary… Jsou relativně levné a mnohem pohodlnější než příprava domácích jídel z organických, čerstvých produktů z farmy. Tyto potraviny mají často přitažlivé obaly, které „vyskakují“ z uliček a nutí vás vložit je do košíku.

Jídlo jako odměna
Jídlo má úzký vztah is vaší náladou. Například, pokud vám v dětství po poranění rodiče dali „za odměnu“ sladkost, pomohli vám vybudovat spojení mezi těmito potravinami a pohodlím. Už od narození je výživa spojena s pohodlím a bezpečností – a tak není divu, že se obracíme na jídlo i tehdy, když se cítíme na dně, ve stresu nebo v nejistotě. Bez ohledu na to, zda jsme hladoví nebo ne.

Dětství klade základy
Proč se jako dospělí stále vracíme k potravinám z dětství? Děti mají tendenci jíst to, co jedí jejich rodiče, a proto, jsou-li rodiče jedí nezdravě, velmi pravděpodobně budou tak jíst i děti, navíc je to může ovlivnit na celý život. To je důvod, proč přetrvávají stravovací návyky z dětství i v dospělosti – často si vybíráme potraviny automaticky, podle toho, co jsme jedli v dětství nebo co jedli naši rodiče. Tato jídla se mohou spojovat s pocitem pohodlí a bezpečnosti, který právě teď hledáme.

Chcete-li z tohoto bludného kruhu vykličkovat, potřebujete se naučit vybírat potraviny a jíst je uvědoměle – s vědomím, jaký mají vliv na vaše zdraví a vzhled. A také se naučit odolávat obalům a vlivům reklam. Raději se zaměřte na složení výrobku na etiketě a jeho způsob zpracování. Ještě lepší – kupujte si co nejvíce nezpracovaných přírodních potravin a upravte si je doma.

Discover

Sponsor

Latest

Stop fádnímu živému plotu! Víte, které kvetoucí keře ho krásně oživí?

Účel svatí prostředky, proč byste však funkci živého plotu podřizovali jeho estetiku, když na ni vzhledem k četnému sortimentu opadavých kvetoucích keřů...

Skutečný příběh: Můj manžel mě začal podvádět, jeho reakce mě však šokovala více

S Martinem jsme se poznali ještě na střední škole. Zpočátku jsme byli jen kamarády, kteří spolu fungovaly v partii, přibližně na konci...

Když dovršíte 35. rok života, začíná stárnutí: Jaký je váš skutečný věk ve srovnání s tím biologickým?

Na otázku, kolik máte let, pravděpodobně odpovíte na základě počtu let, které uplynuly od vašeho narození. To by byl váš chronologický věk.

Chcete mít pěkný vchod? Vyzdobte ho rostlinami podle sezóny

Střídání ročních období přináší přirozenou obměnu zahrady a jejího vzhledu. Tyto změny můžeme krásně ukázat již při vstupu do příbytku a navodit...

Jak začít s otužováním

V posledních letech se celosvětově rozmohl fenomén jménem otužování. Co všechny tolik láká na ponořování se do ledové vody nebo na každodenní...