Jak založit živnost

Založení živnosti je otázkou jednoho, maximálně dvou dní. Stačí si zajít na jakýkoliv živnostenský úřad a zde podat žádost o povolení živnostenského podnikání. Živnostenský úřad musí být zároveň centrálním registračním místem, což se často zkracuje na CRM. Po doložení předepsaných dokladů do 30 dnů vydáno oprávnění s názvem „výpis ze živnostenského rejstříku“.

Výpis ze živnostenského rejstříku dostanete hned po registraci. Úředník Vám dá na výběr z různých oborů podnikání, vyplníte formulář a můžete jít domů. Já osobně jsem byl druhý den zapsán v Živnostenském rejstříku.

Co si vzít s sebou na úřad

  • občanský průkaz,
  • 1000 Kč,
  • rozmyšleno, co vlastně chceme a v čem chceme podnikat.

Výběr oborů podnikání (předmětu) spočívá v zaškrtání řádků ve formuláři, který dostanete. Úředník by vám měl sám pomoci a pokud mu sdělíte, co vlastně chcete dělat, jaké služby chcete nabízet, měl by vám sám doporučit, co zaškrtnout. Tyto obory budou vypsány na výpisu ze živnostenského oprávnění, naleznete je i v živnostenském rejstříku a nejsou konečné, můžete si je nechat kdykoliv změnit.

Celý zápis většinou trvá pár minut. Je možné vaši žádost i zamítnout. Tato situace nastává tehdy, kdy jsou zjištěny okolnosti bránící povolení živnosti. Mezi lidmi traduje informace o tom, že lidé, kteří v minulosti odpykávali výkon trestu, nemohou oprávnění získat.

Není tomu tak, ale je možné, že tito lidé nebudou moci podnikat v oborech, ve kterých spáchali trestnou (majetkovou) činnosti. Ani to však není pravidlem.

Discover

Sponsor

Latest

Víte, že existuje tzv. Bristolská škála typů stolice?

Je to diagnostický lékařský nástroj, který rozděluje jednotlivé formy lidské stolice do sedmi kategorií. Byl vyvinut jako nástroj pro klinické hodnocení v...

EnteroZOO: akutní pomoc při kožních onemocněních

Jakožto pečliví a zodpovědní majitelé jste si určitě zvykli reagovat na první náznaky jakékoliv vnitřní nemoci typu otravy nebo nachlazení u vašeho...

Správa MŠ aneb nechcete se zabývat papírováním?

Jakmile se začnete bavit s lidmi dlouhodobě působícími ve školství, pak budete překvapeni, jaké množství různých formulářů a dokumentů musí vyplňovat. Místo toho,...

Stop fádnímu živému plotu! Víte, které kvetoucí keře ho krásně oživí?

Účel svatí prostředky, proč byste však funkci živého plotu podřizovali jeho estetiku, když na ni vzhledem k četnému sortimentu opadavých kvetoucích keřů...

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich pozitivních účinků. Které to jsou?